Kassi-info tarjoaa tietoa ja vinkkejä eri ostoskassivaihtoehdoista
ja niiden ympäristövaikutuksista. Lähteenä on käytetty
mm. Suomen ympäristökeskuksen Optikassi-tutkimusta.

 

Biohajoava pikkupussi

Biohajoavat kassit on valmistettu biomuovista. Biohajoavat muovit ovat muoveja, jotka hajoavat hiilidioksidiksi tai metaaniksi, vedeksi ja biomassaksi. Biomuovin valmistuksessa käytetään muun muassa uusiutuvia raaka-aineista, kuten maissi- ja perunatärkkelystä sekä biohajoavia polymeerejä. Osa raaka-aineista voi olla myös fossiilisista alkuperää.

Lähde: Suomen Uusiomuovi Oy

Valmistetaan suurimmaksi osaksi uusiutuvasta raaka-aineesta Saattaa sisältää myös fossiilisia raaka-aineita
Hajoaa, ei jää luontoon
Elinkaaren aikaiset vaikutukset, biopikkupussi

Biohajoavat pikkupussit nimensä mukaisesti  hajoavat luontoon joutuessaan.

Biohajoavat pikkupussit saattavat sisältävät sidosaineena fossiilisia mutta biohajoavia raaka-aineita. Ne ovat kuitenkin materiaaliltaan ohuempia kuin biohajoavat ostoskassit, joten myös niiden ympäristövaikutuksen ovat vastaavasti pienemmät.

Lue lisää biohajoavuudesta ja kompostoitavuudesta (Usein kysyttyä – Biopussit).

 

x sulje
Kierrätys, biopikkupussi

Pienet biohajoavat pussit (esim. biohedelmäpussit) sopivat biojätteen keräykseen. Toisin kuin isommat biohajoavat kauppakassit, biohajoavat pussit ovat ohuempia ja hajoavat nopeammin biojätteen käsittelyssä.
Lähde: Jätelaitosyhdistys (JLY), 12/2014.

Muista tarkistaa alueesi jätteen keräys- ja kierrätysohjeita. Joillakin paikkakunnilla biojätteestä valmistetaan bioetanolia, jolloin biohajoava hedelmäpussi ei sovellu biojätteen keräykseen, sillä se aiheuttaa ongelmia valmistusprosessissa kiertymällä kuljettimiin ja murskaimiin.
Lähde: Kiertokapula, Stormossen

Biohajoavat muovipakkaukset on ensisijaisesti tarkoitettu kompostointiin, mutta ne voidaan myös viedä Ekopiste-verkoston muovinkeräysastioihin. Kierrätyslaitoksella ne lajitellaan energiahyötykäyttöön, koska ne haittaavat uusiomuovin valmistusta.

Katso lisätietoa: Suomen Uusiomuovi Oy/Kuluttajille

x sulje
Käyttövinkkejä, biopikkupussi

Biohajoavaa hedelmäpussia tai biojätteen keräilyyn tarkoitettua biopussia voi käyttää biojätteen keräämiseen. Se on valmistettu ohuemmasta materiaalista kuin biohajoava ostoskassi, joten se hajoaa nopeammin biojätteen käsittelyssä.

Noudata kuitenkin aina alueesi jätteen keräys- ja kierrätysohjeita.

 

x sulje