Kassi-info tarjoaa tietoa ja vinkkejä eri ostoskassivaihtoehdoista
ja niiden ympäristövaikutuksista. Lähteenä on käytetty
mm. Suomen ympäristökeskuksen Optikassi-tutkimusta.

 

Yritysten teot

Tälle sivulle on koottu esimerkkejä kaupan yritysten teoista kassien ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

Suomalainen Kirjakauppa

Vastuullisuus on yksi  Suomalaisen Kirjakaupan arvoista. Ympäristövastuun kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi halua osallistua talkoisiin muovijätteen vähentämiseksi. Tämän toteuttamiseksi Suomalainen Kirjakauppa muutti muovikassit maksulliseksi vuoden 2014 lopussa. Maksullisuus auttaa harkitsemaan muovikassin todellista tarvetta.  Suomalaisen  Kirjakaupan muovikassit valmistetaan Suomessa, ja niiden uusioraaka-aineen osuus on 20 prosenttia.

Muovikassien myyntituotolla tuetaan Suomen luonnonsuojeluliittoa. Suomalainen Kirjakauppa on Suomen luonnonsuojeluliiton  kannatusjäsen.

Suomalainen Kirjakauppa toi kesällä 2014 muovikassin rinnalle vaihtoehdoksi ekologisen kuitukangaskassin, joka korvataan kesään 2015 mennessä entistä monikäyttöisemmällä ja pitkäikäisemmällä puuvillakassilla.

Kesko

Keskossa on tehty työtä muoviraaka-aineen käytön vähentämiseksi muun muassa kehittämällä kierrätysmuovikasseja. Esimerkiksi Pirkka-kierrätysmuovikassi valmistetaan 90-prosenttisesti kierrätysmuovista. Tästä materiaalista 30 prosenttia saadaan Ruokakeskon tavarakuljetuksissa käytettävistä kuljetussuojamuoveista. Loppuosa kassin kierrätysraaka-aineesta saadaan Amerplastin tehtaiden uusiomateriaalista, jota syntyy muun muassa elintarvike- ja hygieniapakkausten sekä muovikassien valmistuksen yhteydessä. Pirkka-kierrätysmuovikassissa hyödynnetään puolet Ruokakeskon toiminnasta syntyvästä muovijätteestä.  Pirkka-kierrätysmuovikassi sai Vuoden Hyötykäyttöteko -palkinnon 2010. Jaettu palkinto on tunnustus ympäristöhuoltoalalla toteutetusta jätteiden tai uusioraaka-aineiden hyödyntämiseen liittyvästä innovatiivisesta ratkaisusta. Lue lisää Keskon vastuullisuudesta.

K-ruokakaupat ovat mukana käytettyjen ostoskassien kierrätyskampanjassa "muovikassit kiertoon". Palvelussa on mukana noin 70 K-ruokakauppaa. Lisätietoa Muovikassi kiertoon -kampanjasta.

K-ruokakaupat ovat vähentäneet kassoilla tarjottavien pikkupussien käyttöä konseptimuutoksella. Lisätietoa pikkupussien käytön vähentämisestä Keskossa.

SOK / S-ryhmä

S-ryhmän markettien kassoilla asiakkaan valittavana on tavallisen muovikassin lisäksi myös kestokasseja, paperikasseja ja biohajoavasta materiaalista valmistettuja kasseja. Muovikassien neitseellisen raaka-aineen määrää on pyritty vähentämään, ja esimerkiksi ruokakaupoissa myytävien tuotteiden kuljetussuojamuoveja toimitetaan muovikassien raaka-aineeksi muovikassitavarantoimittajille. Yhteistyön tuloksena osassa S-ryhmän muovikasseista jopa kolmannes raaka-aineesta on peräisin näistä talteen kerätyistä materiaaleista.

Monissa S-ryhmän marketeissa muovisille pikkupusseille löytyy vaihtoehtoja esimerkiksi biopusseista. Asiakkaat ovat ottaneet biohajoavat HeVi-pussit tyytyväisinä vastaan. Niitä kuluu vuosi vuodelta enemmän.

S-ryhmän kasseista 90 prosenttia on maksullisia. Eniten kasseja ostetaan marketketjuissa, joissa kaikki ostoskassit ovat maksullisia. Tämä on hillinnyt osaltaan muovipussien turhaa kulutusta.

Kaupoissa on tarjolla monen kokoisia kasseja – oikean kokoinen ostokseen sopiva kassi vähentää turhan muovin käyttöä.

Stockmann

Stockmann pyrkii pitämään pakkausmateriaaliensa ympäristökuormituksen mahdollisimman alhaisena ja tarjoamaan asiakkailleen materiaalitehokkaita ratkaisuja. Tällä hetkellä pakkausmateriaalivalintamme noudattavat suomalaisen, pakkaustuotteiden koko elinkaaren ympäristövaikutuksia selvittäneen Optikassi 2009 -tutkimuksen tuloksia. Seuraamme tiiviisti tekniikan kehitystä ja lainsäädännön muutoksia sekä asiakkaiden kokemuksia. Tavoitteenamme on tarjota proaktiivisesti uusia pakkausmateriaaliratkaisuja.

Vuosien varrella Stockmann on laajentanut pakkausmateriaalivalikoimaansa uusilla materiaaleilla asiakkaiden tarpeiden mukaan, kun taas muovikassien valikoimaa on supistettu. Tarjoamme asiakkaillemme muovikasseja, joiden valmistuksessa käytetään kierrätysmateriaaleja, sekä polymeeripohjaisia uudelleen käytettäviä kasseja. Tämän lisäksi tarjoamme asiakkaillemme myös kestokangaskasseja osana kampanjoitamme. Stockmannin Herkku-ruokaosastoilla on tarjolla biohajoavia paperipusseja hedelmille ja vihanneksille ohuiden muovipussien ohella. Lisäksi osassa tavarataloista on tarjolla sekä biohajoavia että uudelleenkäytettäviä hedelmä- ja vihannespusseja.

Lidl

Lidlin kassoilla valittavana on uusiomuovikassi, paperikassi tai kestokassi. Lidlin uusiomuovikassit valmistetaan muun muassa Lidl-myymälöissä syntyvästä pakkaus- ja muovijätteestä. Niiden kierrätysmateriaalipitoisuus on vähintään 80% ja 100% materiaalista on kierrätettävissä ja käytettävissä taas uusien kassien valmistukseen. Muovikasseille on myönnetty ”Der Blaue Engel”-ympäristömerkki. Kassoilla ei ole tarjolla ilmaisia muovisia pikkupusseja eikä niitä tarjota pakasteiden pakkaamiseen aktiivisesti.

Lidl tarjoaa asiakkaille muovikassien kierrätysmahdollisuuden myymälöiden kierrätyspisteillä. Pullonpalautuksen vieressä sijaitsevista kierrätyspisteistä käytetyt muovikassit toimitetaan myymälöiden muun muovijätteen mukana hyödynnettäväksi.

Suomessa valmistetut muovikassit

Suomessa ei ole tarjolla muualla maailmassa käytössä olevia erittäin ohuita muovikasseja. Kotimainen muovikassi on kestävä ja myrkytön. Suomessa on jo vuosia sitten luovuttu muovikassien valmistuksessa haitallisista raskasmetalliväreistä. Kaikki kassien painotyöt tehdään niin sanotun VOC-direktiivin mukaisten kireän ympäristöluvituksen puitteissa, toisin kuin EU:n ulkopuolella. Se merkitsee muun muassa haihtuvien yhdisteiden talteenottoa painatuksessa.

Niin sanottuja oxo-hajoavia kauppakasseja ei ole Suomessa laajasti otettu käyttöön, koska ne saattavat häiritä sekä kierrätystä että kompostointia.

Muualla mediassa

Kaupan kestokassi – arjen designia ja näppärä mainostemppu
Marketin muovikassi nolottaa naisia
Suomalaiset käyttävät yhä satoja miljoonia muovikasseja vuosittain